BLOG

header Zicht op Tricht

Expositie samen met mijn moeder: Zicht op Tricht

In het dorp waar ik ben opgegroeid en waar mijn ouders nog steeds wonen werd een kunstroute georganiseerd: Zicht op Tricht. Alle creatievelingen konden meedoen: van Chinese kalligrafie tot olieverfschilderijen en van wereldmuziek tot beeldhouwwerk. Samen met mijn moeder deed ik mee. Ik met mijn kleurrijke illustraties van afgelopen jaar en mijn moeder voornamelijk met schilderijen en keramiek. De woonkamer én tuin stonden vol.

Ik was erg benieuwd naar de opkomst én de reacties, beide waren erg positief. Ik had bedacht om tussendoor wat te gaan tekenen en schilderen, maar dat lukte totaal niet met de continue stroom aan bezoekers. Heel leuk! M'n zelfgemaakte visitekaartjes gingen ook harder dan verwacht, dus: welkom nieuwe sitebezoekers, leuk dat jullie bij onze tentoonstelling waren!

Interessant om de verschillende reacties te horen zowel op mijn moeders schilderijen als op mijn illustraties. Mijn tekeningen werden vergeleken met Mexicaanse kunst én met Le Petit Prince. Wat ik beide weer een leuk uitgangspunt vind voor nieuwe tekeningen. Mijn illustraties van hoofden met thee werden onder het kopje 'mindful' geschaard, ik had er zelf nog niet op die manier naar gekeken, maar dat past zeker. Van mij mogen ze best in de Flow of Happinez worden gepubliceerd hoor ;-)

Na deze dag heb ik zin om veel vaker te exposeren of mijn tekeningen, kaarten en servies te verkopen! Laat me gerust weten als je daar tips voor hebt!


expositie Zicht op Tricht (8)

expositie Zicht op Tricht (9)

Abstract schilderij van m'n moeder met een van de katten erbij.

expositie Zicht op Tricht (10)

expositie Zicht op Tricht (1)

Vogeltje links door mij, vogeltje rechts door mijn moeder.

expositie Zicht op Tricht (2)

Schilderijen en keramiek links van m'n moeder. Werk in hoek rechts van mij.

expositie Zicht op Tricht (3)

Mijn illustratiehoekje.

expositie Zicht op Tricht (4)

Wat beschilderd servies van mijn hand.

expositie Zicht op Tricht (5)

Deze teksten van mijn hand vielen in de smaak. Ik denk erover om er kaarten van te laten maken.

expositie Zicht op Tricht (6)

Heerlijk weer, dus ook in de tuin stond werk van mijn moeder.

expositie Zicht op Tricht (7)

Mijn zelfgemaakte visitekaartjes.


bungeejumping spider

Bungeejumping spin

Vorige week vroeg ik me af hoe een spin zijn web eigenlijk begint en hoe overbrugt ie dan de afstand tussen de twee punten waartussen zijn web komt? Eigenlijk laat een spin zich vallen en hoopt dat de wind m op een goed punt brengt, vervolgens maakt ie een draadje daaronder en daarna is het even bungeejumpen om verder te gaan met het web!

Ik vond mijn aquarel met structuur en tekening best leuk geworden, maar het is best lastig om het mooi in te scannen en zelfs op een foto krijg ik de structuur en kleur niet mooi. Oke, de foto's zijn ook gemaakt met mijn telefoon, maar toch. Ik ben nog erg aan het zoeken hoe ik mijn illustraties nou zo kan inscannen dat de kleuren en textuur mooi blijven. Meestal verhoog ik het contrast en dan ziet het er wel aardig uit, maar lijkt het misschien niet meer zo goed op het origineel. Of is een duurdere scanner de oplossing?

illustratie spin web

ingescand met een losse scanner

hoe begint een spin zijn web

Poging om de kleuren en structuur op de foto te zetten

staedler pen tekening

tekening voor het inkleuren

aquarel met plasticfolie

plasticfolie over de natte verf om structuur te creëren

spin spint web tekening

nieuwe scanpoging met een andere scanner


Illustratie Erik of het klein insectenboek

Illustraties bij Erik of het klein insectenboek

Misschien heb je Erik of het klein insectenboek al wel gelezen op de middelbare school. Ik niet. Het liefste wil ik alle klassiekers uit de Nederlandse literatuur hebben gelezen, dus het werd hoog tijd voor iets van Godfried Bomans. Erik of het klein insectenboek is zo'n leuk, humoristisch sprookje, een beetje ouderwets, maar dat maakt het wellicht nog iets leuker. Tijdens het lezen zag ik allerlei tekeningen voor me, daarom heb ik een paar van mijn favoriete gedeeltes het boek uitgewerkt met aquarel en pen.

I made some illustrations inspirated by a fairytale for children and adults: 'Erik of het klein insectenboek' (translated as Eric in the Land of the Insects).

Illustratie Erik of het klein insectenboek

Meneer Van Vliesvleugel zette zijn angel in de paraplubak en hing zijn vleugels aan het daarvoor bestemde haakje.

Illustratie Erik of het klein insectenboek

'Vooruit!' riep Erik tot zijn hommel, 'hup!' En in een wijde boog vloog hij de avond in.

Illustratie Erik of het klein insectenboek

[De slak] stond stil om Erik de gelegenheid te geven het hotel goed te bekijken. Bij het licht van een lantarentje dat buiten hing doemden de omtrekken van een reusachtig slakkenhuis op. Het was alleraardigst.

Illustratie Erik of het klein insectenboek
Erik reist een tijdje rond met een vlinder, tot deze vlinder verliefd wordt op een prachtig vlindervrouwtje en met haar trouwt.

Illustratie Erik of het klein insectenboek

Van eetbare paddenstoelen kan met niet in leven blijven, en de meeste bloemen waren te hoog om in te klimmen: halverwege gleed Erik van hun gladde stengel naar beneden, hoewel hij bij juffrouw Schönberg geen onaardig figuur geslagen had. De kleine bloemen waren wel te bereiken, maar wat zit er voor honing in een madeliefje of een boterbloem? Het is niet alleen van geringe kwaliteit, maar het is bovendien zó weinig dat het de gevaarlijke klimpartij nauwelijks loont.

Illustratie Erik of het klein insectenboek
Erik ontmoet een worm. Deze maakt steeds lastigere bochten en raakt in de knoop. Uiteindelijk komen er mieren helpen en hakken de worm in stukjes.

De worm wrong en kronkelde zich aan alle kanten, met als enig gevolg dat de kluwen nog ingewikkelder werden.

Illustratie Erik of het klein insectenboek
Erik dineert bij de mieren


tekening van een aap in een balletpakje

willekeurige woorden tekenen / draw random words

DIY random word picker
Willekeurige woorden tekenen. Een van de eerste opdrachtjes die illustrator Ellen Vesters ons gaf bij de cursus illustreren was om willekeurige werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en emoties op losse papiertjes te schrijven. Vervolgens pakt iedereen één woord uit elke categorie en met die woorden maak je een snelle tekening. Dat is soms best lastig, maar ook ontzettend leuk.

Gisteren had ik met een vriendin afgesproken om een middag te tekenen en schilderen. We begonnen met deze zelfde opdracht en schreven allerlei woorden op gekleurde briefjes. Binnenkort heb ik weer een paar creatieve dates gepland, dus kan mijn blik met woorden worden uitgebreid. Hieronder een paar van de tekeningen met daaronder de willekeurig geselecteerde woorden. Voor de aap in het balletpakje had ik echt kleur nodig, dus deze heb ik met aquarel gemaakt.

One of the first assignment illustrator Ellen Vesters gave me and the other students was to write words down on paperstrips: emotions, nouns and verbs. Then everyone has to randomly pick on word of each category and draw something based on those words. Fun! I decided to do this with a friend at home, see the results below.

illustration monkey in tutu

oerwoud - schaamte - waaien

willekeurige woorden tekenen

paraplu - geschrokken - lopen

willekeurige woorden tekenen

circus - dromen - vrolijk

fles - vrolijk - blozen

fles - vrolijk - blozen


vegetable stamps with ink + illustrations and patterns with pen

Stempelen met groenten - onion stamps

Experimenteren met materialen en technieken is leuk. Vorig weekend wilde ik eens stempelen met groenten, maar er was alleen nog maar ui in huis, niet zo spectaculair. In het ene schoteltje rode, verdunde ecoline en op een ander schoteltje goudkleurige verf. Het resultaat was saai, heel saai. Daarom heb ik maar wat tekeningetjes ermee gemaakt (zie hieronder) en vervolgens op alle andere cirkeltjes patroontjes getekend.

Red ink and pen / I like to experiment with materials and techniques, so I decided to use an onion as a stamp. The result was really boring and I drew patterns on it (above) and a few other illustrations (below).

stempelen met groenten

illustratie van kussende monsters

illustration of an animal with a long tail

what if your tail is more impressive than you are

vrouw met rode inkt en pen

Stempelen met groenten is leuke met paprika of andere groente met interessantere vorm. Al deze rondjes bij elkaar vind ik wel goed geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar omdat het ook je creativiteit traint om iets leuks te maken van een saai rondje. Hoe laat je het geheel interessanter zijn?

De volgende keer gebruik ik andere groenten, minder verf, maar ga ik er zeker met een pen tekeningetjes bij maken. Groentestempels met illustraties. Wat zou nog meer interessante groente of fruit zijn om mee te stempelen? Kortom, ik ga zeker vaker stempelen met groenten.


illustratie krokodil van thee en inkt

Illustraties met thee en inkt

Soms ben ik maar wat aan het experimenteren en ontstaat er spontaan iets leuks. Deze tekeningetjes maakte ik een tijdje terug bij een illustratieles. Ik had een A3-vel met net gemaakte vlekken inkt en thee wat ik niet mooi vond, pakte een nieuw vel en drukte dit op het andere vel met natte inkt en verf. Ik wilde er eigenlijk iets abstracts van maken, maar ik zag allerlei diertjes in de ontstane vlekken. Met Oost-Indische inkt tekende ik over de vlekken heen. Ik vind het leuk om te illustreren op basis van willekeurige lijnen of vlekken; je weet van te voren nog niet precies hoe het gaat worden, hoewel je misschien al wel een thema in gedachten hebt.

Hierbij enkele van de ontstane illustraties met thee en inkt.

illustratie vogel met inkt      getekend reptiel van inkt en thee

illustratie diertje van thee en inkt


schilderen met thee

schilderen met thee / paint with tea

Studie voor illustratie bij de roman Hersenschimmen (Bernlef) over dementie. Ingekleurd met verschillende soorten thee. Ik volgde in het voorjaar van 2014 een illustratiecursus bij Parnassos door illustrator Ellen Vesters. Deze cursus, en vast ook haar workshops, is zeker een aanrader voor iedereen die wil beginnen met illustreren en nieuwe ideeën wil op doen. Een van de opdrachten was om een boekomslag te illustreren voor je favoriete boek. Dat werd voor mij Hersenschimmen en thuis maakte ik deze schetsen met watervaste stift. Vervolgens zette ik sterke thee van veel verschillende soorten thee uit mijn keukenkastje, van groene thee tot rooibos en van rode vruchten thee tot earl grey.

Those illustrations are based on the novel Hersenschimmen about dementia. I draw the lines with permanent marker and coloured it with different flavors of tea.

illustratie over dementie ingekleurd met thee tekening ingekleurd met thee


Leave a Reply