illustraties De Kleine Johannes www.plukhetleven.nl

Illustraties De Kleine Johannes

Hebben jullie De Kleine Johannes van Frederik van Eeden weleens gelezen? Echt een aanrader voor fantasierijke volwassenen die van beeldende verhalen houden! Misschien stond ie vroeger wel op je boekenlijst? Ik kende het boekje niet, het is vast van voor mijn tijd. De moeder van een vriendin raadde mij aan De Kleine Johannes te lezen nadat ze mijn illustraties bij Eric of het klein insectenboek had gezien. Het leuke aan De Kleine Johannes (1884) is dat het heerlijk ouderwets geschreven is, hoewel dat misschien wel anders in de nieuwste druk. “Een lange stoet rijtuigen stond er voor. Het stampen der paarden klonk hol door de nachtelijke stilte.”

Alle tekeningen zijn gemaakt met zwarte pen en aquarelverf op aquarelpapier.

illustratie De Kleine Johannes door Lisanne Lentink

“Een huivering van geluk doortintelde Johannes. Dàt was een wonder! ‘Wil ge mijn vriend zijn?’ fluisterde hij”

tekening De Kleine Johannes door Lisanne Lentink

“Nu, zij zingen nooit voor hun plezier, maar dat geluid komt van de krekelschool, waar honderd krekeltjes hun lessen van buiten leren.”

illustratie bij De Kleine Johannes door Lisanne Lentink

Konijn: “Maar het treft ongelukkig, dat ik vanavond juist mijn hol heb afgestaan voor het geven van een weldadigheidsfeest.”

illustraties De Kleine Johannes door Lisanne Lentink

“Nu zal ik u aan Wistik voorstellen. Dat is de oudste en wijste der kabouters.”

tekeningen De Kleine Johannes door Lisanne Lentink

“Op eenmaal wendde zij het hoofd om en zag Johannes. ‘Dag jongetje!’ zeide ze en knikte vriendelijk. Weer tintelde het Johannes van het hoofd tot de voeten.”

De Kleine Johannes - Frederik van Eeden

Heerlijk zulke fantasierijke boeken! Hebben jullie nog een boekentip zoals De Kleine Johannes, Eric of het klein insectenboek of Alice in Wonderland?